Beste Sjoelvrienden en vriendinnen, hierbij weer een nieuwsbrief van de sjoelclub “SCHAVUIT”.

 

Introductie.   

Hierbij de 1ste nieuwsbrief van het seizoen 2023/2024.

We zijn weer gestart met het nieuwe seizoen 2023/2024. Wegens vakantie en dergelijke waren er een aantal leden de eerste week nog niet aanwezig. Op dit moment zijn 5 leden nog niet aanwezig geweest. We hopen ze zo spoedig mogelijk weer te zien. We beginnen wel met hoge bijna tropische temperaturen maar gelukkig ziet het er naar uit dat het wat koeler wordt. Een aantal leden is naar het WK in Beneden Leeuwen geweest. Hoe dat is gegaan onder Rolde en Barneveld. We spelen vanavond de tweede competitiewedstrijd.

De Competitie

We sjoelen weer. En hoe. Ook dit nieuwe seizoen is er een verbetering ten opzichte van de afgesloten clubstand van vorig jaar. Mooi zo doorgaan. Bij de ANS is een nieuw merk sjoelbak goedgekeurd. Heemskerk sjoelbakken. Nou, wat ik ervan gehoord heb, je gooit de stenen er zo in. Gooi in de richting en het is raak. Zo zal het wel niet helemaal zijn maar je kunt er kennelijk goed op scoren. Te zijner tijd zullen de bakken geleidelijk ook wel bij ons komen. De competitie gaat goed. Details kun je natuurlijk na 1 week nog niet geven. De wedstrijd administratie heeft een flinke facelift gehad. Er is veel geautomatiseerd wat flink in de benodigde tijdsduur scheelt om alles weer netjes op papier en op de website te krijgen. Onze uitermate grote dank gaat uit naar Jan Brat die dit gerealiseerd heeft.

Runner-up competitie

Na 1 week spelen staan we positief. Dat is mooi. Maar het kan ook liggen aan nieuwe leden. Een goed lid erbij en we gaan gemiddeld gelijk omhoog. Dus even een paar weken wachten om de situatie goed te kunnen overzien.  Bovenaan staat op dit moment Margreeth met kort erop Henk Kruizinga en nog 7 anderen boven de 0. Kan nog leuk worden.

Individueel en teamsjoelen in Rolde en Barneveld. Andere wedstrijden

Hierover is nog weinig te zeggen. Er zijn nog geen data gepland. Op 29 september is er een bondsraad- vergadering waar mogelijk drastische besluiten worden genomen ten aanzien van afdelings- en landelijke wedstrijden. Vraag ons (bestuur) niets!! Er is nog niets bekend en besloten!!

Op het WK in Beneden-Leeuwen waren van Schavuit aanwezig, Jan Postma, Danny Vochteloo, Jan Brat en Janny Kruizinga. Na de voorrondes zaten alle 4 Schavuiten nog in het hoofdtoernooi.  Jan Postma, Danny, Jan Brat en Janny. Na veel gespeel werd uiteindelijk de eindstand opgemaakt. Wat kwam er tevoorschijn? Een 5de plek voor Jan Postma, een 7de plek voor Danny en een 10de plek voor Janny en een 80ste plek voor Jan Brat. Super gedaan. 3 bij de eerste 10.

En verder…

De algemene ledenvergadering wordt gehouden op 30 oktober. Allen van harte welkom. Er komt een voorstel om de contributie licht, met de nadruk op licht, te verhogen. Na de pauze gaan we weer zoals gebruikelijk sjoelen op de hindernisbakken en andere systemen sjoelen.

Hindernisbakken zijn dus: de gatenbak, vierkante stenen, geen zijkanten, boogjes bak en de bak zonder achterkant. Stenen die in deze laatstgenoemde bak in de achterbak vallen spelen in de volgende beurt niet meer mee. De systemen zijn: Triple-count. Alle 3 beurten worden geteld en daarna opgeteld. De 1ste beurt telt 3 maal, de 2de 2 maal en de 3de beurt telt gewoon de score. Alle 3 beurten opgeteld is de totaalscore. 2de systeem is oost Gronings. Gewoon sjoelen met 24 stenen. Max score is 120. 3de systeem is 1,2,3 en 4. Stenen moeten achtereenvolgens in deze volgorde gescoord worden. Alle stenen die niet zo in de vakken gaan verwijderen. Spelen in de eerstvolgende beurt wel weer mee. 4de systeem. Paartjes. Stenen gelden alleen in de middenvakken 3 en 4. Een brik in de 3 en de 4 telt voor 10 punten. Bij een vol vak is tussentijds stapelen toegestaan. Stenen in de 1 en 2 tellen niet meer mee in volgende beurten. 5de systeem is 20-2 sjoelen. Gewoon in 2 beurten met 20 stenen 100 gooien. Succes.

Ons (Noord-bokaal) toernooi wordt gehouden op 4 november. Nu NIET in Hooghalen maar wel in ROLDE in de Boerhoorn. Allemaal al vast van harte uitgenodigd om deel te nemen. Gespeeld wordt 2 maal 10 bakken als op de club.

 

Jan Moesker  Redactie