Seizoen 2018/2019 Nieuwsbrief 2 December 2018

 

 Beste Sjoelvrienden en vriendinnen, hierbij weer een nieuwsbrief van de sjoelclub “SCHAVUIT”.

 

Introductie.     

Hallo sjoelvrienden en vriendinnen. Hierbij de 2de nieuwsbrief van het seizoen 2018/2019. Er zijn weer wat veranderingen in het ledenbestand. Hoewel Aaldrik de Vries lid geworden is komen er andere verplichtingen op zijn pad die een hogere prioriteit hebben. Helaas moet hij na een kort lidmaatschap weer opzeggen. Jammer Aaldrik. Voor de oudere leden was het fijn je weer op de club te zien. Je lidmaatschap is wat ons betreft voor herhaling vatbaar. We kunnen echter ook weer 2 nieuwe leden verwelkomen. Remco Strootman en Anneke van der Horst. Via deze nieuwsbrief hartelijk welkom in de club. Harm en Alie komen ook weer zij het dat ze 1 ronde van 10 bakken spelen. We zijn echter al lang blij dat ze weer komen. Prima zo. We hebben nu 12 weken achter de rug en we staan nu ten opzichte van vorig jaar er nog steeds beter voor. We krummelen langzaam omhoog met het clubgemiddelde. De eerste ronde individueel in Rolde is achter de rug en we hebben als club heel goed gepresteerd. Hierover onder het betreffende kopje meer.

De Competitie

In de vorige nieuwsbrief was vermeld dat we wat nauwkeuriger in zouden gaan op het verloop van iedere speler. Besloten is toch iets anders aan te snijden. Namelijk de indeling voor de eerste en tweede ronde op de clubavonden. Wie speelt eerst en wie speelt daarna? Er is soms wel eens wat verwarring over en soms misschien wel een lichte frustratie. Toch zit er een speciale reden achter. En dat is het tijdsaspect. Er zijn spelers die heel snel klaar zijn met een potje sjoelen en anderen doen er langer over. Zelfs als de spelers even snel de stenen gooien is er een verschil in de tijdsduur van een potje sjoelen. Dit ontstaat omdat iemand met en hoog gemiddelde tijdens de beurten meer stenen (of brikken) in de vakken krijgt dan iemand die een lager gemiddelde heeft. De eerste beurt is voor iedereen gelijk, 30 stenen gooien. De een is wel weer langzamer dan een ander. Daar zit dus al verschil in. Een heel goede sjoeler houdt na 1 beurt zo ongeveer 10 stenen over terwijl iemand met een laag gemiddelde zo ongeveer 20 stenen overhoudt. In de tweede beurt houdt de goede sjoeler zo’n 3 stenen over en de ander zo ongeveer 13. Dat is voor de speler met een laag gemidelde ongeveer 20 stenen meer gooien. In tijd is dit om en nabij 40 seconden. Voor een ronde, 10 potjes, scheelt dit dus 400 seconden een kleine 7 minuten. Voor 2 rondes is dit 14 minuten zeg maar een kwartier tijdwinst op een avond. Daarom hebben we graag alle spelers die er langer over doen, dus niet die langzamer zijn, in 1 beurt. We winnen daar een klein kwartier mee. Omdat het ’s avonds toch altijd al laat is en om de koster en plezier te doen houden we deze gedachte aan. Om even rekening mee te houden.

 

Runner-up competitie

We zijn, zoals al vermeld aanzienlijk beter gestart dan vorig jaar.Er zitten nu 9 sjoelers in de plus met nog zeker 3 die ook nog wel in de plus kunnen komen. We hopen natuurlijk dat we aan het eind van het seizoen weer in de plus komen. Dat zou mooi zijn. Op dit moment is er een prachtige koppositie van Henk Kruizinga met 3,68 plus. 2de en 3de  zijn Gerrie en Remco. Alie B. is lelijk teruggevallen naar -2,2 maar die zien we wel weer terugkomen, toch? Individueel en teamsjoelen in Rolde en Barneveld

Onze eerste ronde individueel in Rolde hebben we er weer op zitten. Onze sjoelclub was met maar liefst 20 personen aanwezig zij het dat Hendrik Mensing voor Hoogeveen speelde. Maar hij is ook lid van Schavuit. Dat is inclusief de 10 tjes leden uit Groningen. Maar toch!! De resultaten waren ook niet slecht in zijn geheel gezien. 2 1ste plaatsen namelijk voor Jelle Elzinga* en Harm Cornelissen*. Verder 2de plaatsen voor Danny Vochteloo, Rinkje Nauta en Ben Huizinga*. 3de plekken waren er voor Henk Kruizinga en Klaas Meeldijk. Totaal dus 8 leden in de top 3 in een klasse. Dat is echt wel goed te noemen. Op naar de tweede ronde op 9 februari 2019. Hopelijk gaat het dan ook weer goed. * 10-tjes lid.

Schavuit toernooi in Hooghalen

Het toernooi is gehouden op 3 november en zoals gebruikelijk weer in Hooghalen. Er was dit keer niet een grote verloting maar een aantal fraaie gevulde boodschaptassen als prijzen.  Maar ook daarmee waren de winnaars dik tevreden.Verder was er wel weer een 100 puntenbord en natuurlijk het sjoelen. Naar ons inzien was het tornooi weer prima verlopen. Het gebouw in Hooghalen had een grondige verbouwing ondergaan en dat was ook een flinke verbetering. Veel beter keuken faciliteiten wat een ieder goed in de smaak viel. Al met al een succesvol toernooi. We mochten ook weer veel complimenten ontvangen voor de uitstekende zaalfaciliteit. Financieel zijn we er ook niet bij ingeschoten dus al met al een prima toernooi.

En verder…

De jaarvergadering is dit jaar gehouden op 29 oktober. Een goede, korte vergadering waarbij toch iedereen zijn zegje heeft kunnen doen en toch ook in een goede sfeer is verlopen. Na de pauze weer het gebruikelijke, gezellige wedstrijdje op hindernisbakken en spelen met andere spelsystemen. De uitslag staat op de website en nu, uiteindelijk, ook op het scorebord. Vanaf januari 2019 hoeft er ’s avonds, vanaf 18.00 uur niet meer betaald te worden voor het parkeren!!!! We hebben voor de nog aanwezige munten geld terug gekregen. Dit seizoen schrijf ik de nieuwsbrieven voor het 21ste jaar. Waarvan akte. Tijdens het NK zal de Schavuitvlag (ja, die hebben we) opgehangen worden als vertoon van aanwezigheid. Hiermee sluit ik deze 2de nieuwsbrief van het seizoen 2018- 2019 af. De redactie J.Moe.